In luna iulie 2018, Cvartetul UNISSONO din Brasov a concertat pro bono pentru beneficiarii centrului, aducand muzica si bucuria in sufletele acestora.
Tot in iulie, beneficiarii centrului au beneficiat de un program gratuit de analize, astfel ca mai multor beneficiari li s-a facut un set de analize, in vederea monitorizarii starii de sanatate a acestora.
In vederea promovarii imaginii asociatiei s-a continuat imbunatatirea site-ului oficial al institutiei: http://www.caminbatranibrasov.eu si s-au incheiat conventii de parteneriat cu diferite organizatii, entitati juridice, primaria din localitate.
Cu ocazia sarbatorilor de Paste si Craciun, Asociatia Papi Sante - care gazduieste un numar mediu de 37 de beneficiari momentan, a amenajat cladirea corespunzator sarbatorii, iar in perioada sarbatorilor de iarna a invitat grupuri de colindatori, mentionate mai sus, pentru a le oferi beneficiarilor o atmosfera cat mai familiara.
Scopul activitatilor socio – culturale a fost dorinta noastra de a imbunatati starea de bine a beneficiarilor prin diverse activitati placute. Exemple de actiuni:
sarbatorirea zilelor de nastere sau onomastice
prezentarea de materiale / filme tematice
participarea la slujbele religioase de la camin
petrecerea dupa amiezelor in clubul/sala de activitati unde se joaca diverse jocuri agreate
plimbari
terapie ocupationala care consta in colorat si lucru manual
exista o curte interioara unde beneficiarii si-au petrecut timpul odihnindu-se sau desfasurand diverse mici activitati de gradinarit.
Beneficiarii nostri au fost incurajati sa mentina legatura cu membrii familiei si persoanele importante pentru ei, astfel s-au desfasurat urmatoarele activitati:
sprijin pentru conceperea / trimiterea unor scrisori către familie / prieteni
facilitarea accesului la telefon
sprijin pentru menţinerea legăturii cu familia, vecinii etc. prin consiliere, corespondenţă, telefon, ieşiri în comunitate/familie etc.
sprijin pentru organizarea unor vizite în familie/ comunitate/ cunoştinţe conform procedurilor
Periodic beneficiarilor nostri li s-au recoltat probe pentru analize, au fost consultati la nevoie de medici specialisti in functie de recomandarea medicului centrului sau a medicului de familie.
Spatiul pentru servirea mesei a fost amenajat intr-un mod placut. A fost zugravit centrul ,au fost dotate camerele de locuit cu paturi speciale peste tot unde a fost nevoie, spatiile comune au fost decorate intr-un mod placut si adaptate persoanelor varstnice (mana curenta pe holuri, manere de sprijin in bai, rampa, etc).
A) Compartimentul asistenta sociala
Desfasoara activitati de consiliere constand in suport moral si spiritual pentru a putea depasi situatiile de criza in care se afla beneficiarii, discutii cu un caracter consultativ, de informare asupra drepturilor si obligatiilor ce le revin odata cu inceperea procesului de ingrijire in cadrul Centrului, cu privire la procedurile si activitatile desfasurate aici.
A colaborat cu Serviciul Public de Asistenta Sociala ,Directia de Servicii Sociale si Directia Generala de Asistenta Sociala pentru obtinerea de informatii referitoare la prestatiile sociale cuvenite beneficiarilor cu diverse afectiuni/boli.
Obiectivul urmarit este acela de a familializa pe cat posibil beneficiarii cu modul de viata desfasurat intr-un Centru pentru varstnici, aratandu-le intr-un mod cat mai pertinent posibilitatile si limitele, drepturile si obligatiile, avantajele si dezavantajele care survin in urma adoptarii acestui stil de viata.
Instrumentele de lucru folosite respecta legislaţia în vigoare, OG 68/2003, Legea nr.17/2000, Ordinul 246/2006 (pana cand acesta a fost revizuit) şi sunt: cererea tip pentru admiterea beneficiarilor in centru, criteriile de admitere în centru (standardul nr. 13 Admitere), ancheta socială, Planul individualizat de interventie (standardul 15 Planificarea serviciilor) care contine urmatoarele programe de interventie specifica: 1. Program individualizat de asistenta si ingrijire,fisa de evaluare socio - medicala (standardul 22 Asistenta si Ingrijire); ; 2. Program individualizat de integrare/reintegrare sociala (standardul 32 Integrare Reintegrare sociala); 3. Fisa de iesire (standardul 17 Iesirea); Contractul de prestari servicii (standardul 16 Contractul) in care sunt cuprinse obiectul contractului, preţul si durata acestuia, drepturile şi obligatiile (standardul 18 Codul drepturilor si obligatiilor) părtilor şi modalitatile de încheiere a contractului.
Evaluarea serviciilor sociale oferite s-a facut urmărind:
gradul de satisfacţie a beneficiarilor
starea de sănătate a beneficiarilor
starea de confort fizic si psihic a beneficiarilor caminului
numărul de cereri în aşteptare
lipsa reclamaţiilor
analiza resurselor folosite
control periodic a standardelor de îngrijire
şedinţe cu angajaţii
numărul de seminarii şi cursuri de perfecţionare pentru angajati
C) Compartimentul de ingrijire
Personalul desemnat pentru ingrijirea beneficiarilor este calificat si au efectuat urmatoarele activitati:
insotirea beneficiarilor in timpul deplasarii
hranirea celor care necesita ajutor
hidratarea corespunzatoare
efectuarea igienei corporale
spalatul si calcatul hainelor
supraveghere permanenta
ingrijire si ajutor conform fisei postului
D) Compartimentul de asistenta medicala
Medicii si asistentele angajate au oferit ingrijire medicala conform fisei postului :
zilnic a fost masurata tensiunea si temperatura beneficiarilor
au administrat tratamentul corespunzator fiecarui beneficiar
au recoltat probe pentru diferite analize
Au urmarit evolutia bolilor fiecarui beneficiar
Au urmarit ca hranirea si hidratarea sa fie corespunzatoare
Au pansat la nevoie
Au efectuat serviciile necesare pentru ca beneficiarii sa se simta bine din punct de vedere al sanatatii fizice si psihice
au urmarit ca personalul de ingrijire sa isi repecte atributiile de serviciu
Compartimentul administrativ
Compartimentul administrativ s-a ocupat de : - asigurarea conditiilor igienico sanitare
aprovizionare
lucrari de intretinere si dotari
alte activitati administrative
F) Procedura de Acreditare
In anul 2017, in luna septembrie, a fost acreditat (conform legii) Centrul Rezidential pentru Persoane varstnice Papi Sante- Tarlungeni. Pentru a indeplini standardele cerute in vederea obtinerii punctajului necesar functionarii s-au intocmit urmatoarele documente:
s-au elaborat documentele necesare functionarii acestui centru (ROF, ROI, Hotarari, Decizii, instrumente de lucru, mod de organizare, etc)
s-a elaborat fisa de autoevaluare a institutiei
s-au elaborat Codul Etic al Angajatilor, Carta Drepturilor si Planul Strategic
a fost angajat personal de specialitate – sef centru, asistent social, psiholog si a fost calificat personalul angajat pentru ingrijirea persoanelor varstnice rezidente in centru.
Au fost demarate demersurile in vederea licentierii serviciului social- asistenta si ingrijire persoane varstnice in regim rezidential si au fost parcursi toti pasii legali necesari licentierii.
G) Finantarea
Finantarea s-a facut din contributia beneficiarilor si din resurse proprii. Serviciile sociale furnizate constau în acordarea de asistenta medicala si ingrijire, gazduire si asigurarea hranei (trei mese principale si o gustare), servicii de socializare şi petrecerea timpului liber, consiliere spirituala şi servicii de asistenta sociala.
22.01.2019